top of page

Lobių dirbtuvėse išlyginamas visuomenės balansas

Lietuvos socialinio verslo asociacija rašo apie mus - „Čia žmonės su negalia yra tie, kurie duoda – nes šiaip valstybėje jie yra matomi tik kaip imantys.

Todėl galima sakyti, kad Lobių dirbtuvėse išsilygina visuomenės balansas”.


Lobių dirbtuvės – medžio dirbtuvės, kuriose dirbinius, baldus, interjero aksesuarus ir įvairius suvenyrus iš medžio pagal privačius užsakymus gamina žmonės su proto negalia, prižiūrimi meistro ir socialinės darbuotojos.


Filmavome ne tik dirbtuvėse vykstantį darbą, bet ir tą ypatingą pietų pertraukos akimirką, kuomet visi susikibę rankomis kalbėjo maldą dėkodami už maistą ant jų stalo. 


„Lobių dirbtuvės” yra socialinis verslas ne tik jose gimstančiais produktais, tačiau ir socialiniu efektu: visuomenės atskirtį patiriančių žmonių savirealizacija, socializavimusi, reikalingumo ir vertingumo jausmu.






„Tokios vietos yra labai reikalingos, o ypač žmonėms su negalia. Čia jie mokosi būti savarankiškais, pasirūpinti savimi, išsivalyti po savęs – tai jiems nėra savaime suprantami dalykai”, - pasakoja viena iš dirbtuvių įkūrėjų Vytaute. Dar vienas svarbus aspektas – suteikti šiems žmonėms galimybę realizuoti save. 


Pabuvęs „Lobių dirbtuvėse” pajunti, jog čia dirbantys žmonės viską mato kiek kitaip: pro jų akis nepraslysta paprastos, gražios, kasdieninės akimirkos.

Kaip sako Vytautė – „jie moka pagauti tą esminį momentą, kad ne darbe esmė, o žmoguje”
bottom of page