top of page

Dalia Grybauskaitė: Jokie pinigai ir pastatai nesukurs to, ką matau ir jaučiu „Betzatoje“


Evgenios Levin nuotrauka
Evgenios Levin nuotrauka

Šiandien Vilniaus rajone, Čekoniškių kaime, vyko neeilinė šventė – buvo atidaryti rekonstruoti „Betzatos“ bendruomenės namai. Nuo šiol juose galės gyventi nebe šeši, bet dešimt protinę negalią turinčių žmonių kartu su savanoriais. Atidarymo šventėje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Bendruomenės vadovas Rimantas Ramonas dėkojo visiems susirinkusiems į „paprastus namus, kur kartu gyvena ir dirba žmonės, turintys protinę negalią ir truputį mažesnę protinę negalią“. Ši „Arkos“ šeimai priklausanti bendruomenė jau vienuolika metų Lietuvoje liudija, kad visi žmonės yra vienodai vertingi ir orūs, nepaisant fizinių ar proto negalių. Šventės pradžioje visiems susirinkusiems pagrojo neįgaliųjų dienos centro „Šviesa“ ansamblis. Daug laisvesnės nei dauguma iš mūsų, negalią turinčios „Betzatos“ gyventojos Julija ir Aneta džiugiai šoko muzikos ritmu, be kompleksų reikšdamos savo emocijas.


Prezidentė džiaugėsi šia pavyzdine bendruomene Lietuvoje, kur gyvenantys protinę negalią turintys žmonės jaučiasi laimingi, turi namus ir juos mylinčius draugus:

Jokie pinigai ir pastatai nesukurs to, ką čia matau ir jaučiu.

„Jokie pinigai ir pastatai nesukurs to, ką čia matau ir jaučiu. Čia gyvenantys žmonės yra laimingi, kiekvienas turi savo kambarį, daiktus, užsiėmimą. Tačiau svarbiausia ne sąlygos, o tai, kad šalia yra žmonės, savanoriai, kurie iš širdies rūpinasi globotiniais. Lietuvoje daug institucijų, kur gyvena po 200 žmonių, kurie ten niekada nesijaus kaip namie, nes patenkinami tik jų fiziniai poreikiai, bet nekreipiama dėmesio į jų, kaip asmenų, dvasinius poreikius“, – teigė prezidentė ir išsakė viltį, kad tokių bendruomenių atsiras kiekvienoje savivaldybėje, po truputį atsisakysime didelių globos įstaigų.

„Lietuvoje tokio pobūdžio bendruomenės yra dar tik pirmosios kregždės, pirmieji pavyzdžiai, tačiau jie rodo, kad galime suteikti žmonėms orias gyvenimo sąlygas net ir turėdami ribotas lėšas. Visi jie yra Lietuvos žmonės“, – teigė ji.


Neįgalų sūnų turinti bendrijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova džiaugėsi, kad „Betzatos“ bendruomenė yra jos išsipildžiusi svajonė. „Labai gerai, kad bendromis aktyvių žmonių, nevyriausybinių organizacijų ir vietos valdžios pastangomis atsiranda tokių bendruomenių. Svajoju, kad taip atrodytų visi namai, kur gyventų savimi pasirūpinti negalintys žmonės. Čia, į „Betzatą“, turėtų atvažiuoti ir imti pavyzdį valdžios atstovai. Aš, kaip neįgalaus vaiko mama, pasitikiu čia dirbančiais žmonėmis ir jau kalbėjau su direktoriumi, kad mano trisdešimt penkerių metų sūnus galėtų tapti šios bendruomenės nariu“, – sakė moteris.


„Arkos“ atžala


„Betzata“ – tai tarptautinės „Arkos“ bendruomenės dalis. Ją prieš 50 metų įkūrė prancūzas Žanas Vanjė (Jean Vanier). 1964 m. jį sukrėtė apsilankymas mažo miestelio neįgalių žmonių globos įstaigoje, kur jo draugas kunigas dirbo kapelionu. „Toje įstaigoje pamačiau daug smurto, o gyvenimas joje buvo labai sunkus ir uždaras. Čia gyveno 80 skirtingą negalią turinčių vyrų, nors patalpos buvo pritaikytos 40-čiai. Sutikau ten Rafaelį, persirgusį meningitu, ir Filipą, suluošintą encefalito. Mane šokiravo, kaip su jais buvo elgiamasi. Jų šeimos buvo išmirusios, taigi priėmiau šiuos vyrus pas save ir pradėjome gyventi drauge. Taip susikūrė Arka“, – gyvenimą pakeitusią istoriją pasakojo pats Žanas Vanjė. Dabar 35 šalyse jau veikia 147 tokios bendruomenės, kur žmonės, turintys proto negalią, gyvena kartu su sveikaisiais. Lietuvoje „Betzatos“ bendruomenė veikia jau 11 metų.


Parengė Monika Midverytė OFS

bottom of page